Home

Microsec

Biztonságos infrastruktúra autonóm járműveknek

Ha valaki IT-biztonsági vagy kapcsolódó szakterületen dolgozik, szinte biztosan hallotta már a PKI betűszót. Sokan tudhatják azt is, hogy ez a nyilvános kulcsú infrastruktúra kifejezést rövidíti, és sokan ismernek vonatkozó fogalmakat (tanúsítvány, hitelesítésszolgáltató stb.). Amivel már lényegesen kevesebben vannak tisztában, az a PKI számtalan felhasználási módja és területe. Az első asszociáció a kifejezéssel kapcsolatban általában az elektronikus aláírás és időbélyegzés megoldásokhoz kapcsolódik, ám a paletta ennél sokkal szélesebb: a nyilvános kulcsú infrastruktúra alkalmazható többek között a járművek közötti kommunikációban is.

Microsec Office

A Microsec V2X PKI egy keretrendszer, amely garantálja a vehicle-to-everything (gépjármű és környezete közötti kommunikáció), azaz a V2X rendszerek biztonságát. Ezen környezetekben a nyilvános kulcsú infrastruktúra megoldások tanúsítványok révén a kommunikációban részt vevő felek engedélyeinek ellenőrzését szolgálják – a Microsec V2X PKI pedig a legkorszerűbb kriptográfiai megoldások alkalmazásával teszi ezt, többek között elliptikus görbén alapuló kriptográfiával (ECC), amely több szempontból előnyösebb a széles körben alkalmazott RSA algoritmusnál.

PKI tanúsítvány igénylés

A tanúsítványok használata a jogosulatlan felek adatcserébe való beavatkozásának elkerülése és a kommunikáció résztvevőinek biztonságos módon történő álnevesítése (pszeudonimizálása) érdekében szükséges. A V2X PKI mechanizmusának lényege röviden a következő: a hierarchia csúcsán egy Root CA található, amely tanúsítványokat bocsát ki két további szereplőnek, az Enrolment Authoritynek (EA) és az Authorization Authoritynek (AA). Az Enrolment Authority fő feladata a jármű vagy egyéb eszköz fedélzeti egységének (OBU) hitelesítése. A folyamat után egy ún. Enrolment Credentialt (EC) bocsát ki, amely hosszú távon azonosítja az eszközt. Az EC az Authorization Authority számára szükséges az ún. Authorization Ticketek kibocsátásához, amelyek rövidebb ideig érvényesek, és folyamatosan váltakoznak, így az álnevesítés célját szolgálják a vonatkozó szabványokban leírt módon.

A járművek biztonságos kommunikációjának biztosítása

A Microsec V2X PKI képes tanúsítványokat kibocsátani többek között az útmenti egységek (RSU), fedélzeti egységek (OBU), tesztpályák és pilot projektek számára is. Lehetőség van továbbá akár egyedi PKI hierarchia vagy ehhez kapcsolódó tanácsadás igénylésére is.

További információkért keresse PKI szakértőinket!

Scroll to Top